Airsoft is oorlogje spelen voor volwassen: in camouflagepakken, met groene strepen onder je ogen, op elkaar schieten. De tactische schietsport was lang verboden in Nederland, maar nu het sinds een paar jaar legaal is, is het ontzettend populair.

Sinds 2013 is de tactische schietsport airsoft legaal in Nederland en sindsdien ziet de Nederlandse Airsoft sportbond (NABV) het aantal leden snel stijgen: van 5 duizend in 2015 naar 20 duizend in 2019. “We zien een lineaire groei sinds 2013, met gemiddeld 400 nieuwe leden per maand”, zegt Gerard Timmers, directeur NABV tegen EditieNL.

Volgens Timmers zijn het vooral jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar die voor de schietsport vallen. “We hebben er geen bekendheid aan gegeven. Jongeren horen erover via vrienden en worden zo enthousiast. Het is een sport die je kunt beoefenen zonder dat je veel skills nodig. Je kunt het vrij gemakkelijk doen, vaak met je vrienden”, zegt Timmers.

Ook al is airsoft volgens Timmers ‘gewoon een sport’, een belangrijk onderdeel van deze sport is het bezit en gebruik van replica’s van wapens die op echte vuurwapens lijken. “Tot 2013 waren deze wapens verboden. Nu zijn er hele strenge voorwaarden aan verbonden.”

Militaire simulatie

Er zijn drie disciplines binnen airsoft: kaart, parcours en skirm. Bij de eerste staan focus en concentratie centraal en schiet je – zoals al de naam al doet vermoeden – op een kaart. Bij parcours leg je een parcours af terwijl je zo snel en accuraat mogelijk moet schieten. De derde tak, skirm, heeft de meeste leden en houdt in dat je in teamverband deelneemt aan een ‘militaire simulatie’.

Hoewel ook in Nederland inmiddels 34 locaties zijn waar je een potje skirm kunt spelen, is het in Nederland nog redelijk kleinschalig. “In Zweden, Tsjechië en Engeland doen zo’n duizend deelnemers per evenement. In ons land zijn dat eerder 50 tot 100 deelnemers.”

Populair onder gamers 

Volgens Resie Hoeijmakers, onderzoeker van het Mulier Instituut, is airsoft met name populair onder gamers, die zich over het algemeen niet zo kunnen vinden in traditionele sporten als voetbal. Hoeijmakers: “Het lijkt op in het in het echt naspelen van online schietspellen. Bij traditionele sporten heb je ervaring en techniek nodig, maar hier niet. Als je de regels kent, dan kun je een leuk potje spelen.”

Ook Timmers ziet dat gamers voor airsoft ‘achter de computer vandaan komen’. “Uit onderzoek is zelfs gebleken dat jongvolwassenen aantoonbaar minder gaan gamen als ze eenmaal met airsoft zijn begonnen.”

Gevaarlijk?

Toch ziet niet iedereen het positieve in de sterke groei van de schietsport, weet onderzoeker Hoeijmakers. “Het wordt als gevaarlijk beschouwd. Mensen associëren de sport met radicalisering, en met agressie. Terwijl zij zelf dat absoluut niet zo zien.”

De  NABV snapt deze associatie, maar benadrukt dat de leden juist ‘heel nette burgers’ zijn. “Iedereen die deze sport beoefent moet eerst een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) laten zien. Ze hebben niets op hun kerfstok. Mensen die de sport niet kennen, zien natuurlijk al die wapens, maar het ziet er veel erger uit dan het daadwerkelijk is.”

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4704271/aantal-leden-voormalig-verboden-sport-airsoft-schiet-omhoog

13 juni 2019 07:02